Nedan följer en intervju med Thomas Nilsson, som är vd på Kapelludden AB på Öland.

Kapelludden är ett av de medlemsföretag som driver verksamhet på Öland. Vad låg bakom ert val att år 2017 gå med i nätverket Partnership by Kalmar?
– Öland är Sveriges näst största campingdestination och att förstärka vår region som en attraktiv destination är helt avgörande för vår framtid. Vi får inte luras att tro att just vår camping är reseanledningen – det är den totala upplevelsen när gästen befinner sig i vår region som är avgörande för om vi får chans att återse gästen. Destination Kalmar har en professionell organisation med ett tydligt uppdrag att skapa trafik till vår region. Vi vill bidra till det arbetet eftersom det ökar vår lönsamhet.

Vilken upplevelse arbetar ni för att besökare på Kapelludden ska få?
– Vi arbetar framförallt med att bidra till fler och bättre event och besöksmål i vår region. Gästen ska känna sig varmt välkommen till oss och bo på en ren och trivsam anläggning med god service. I upplevelsen ingår bland annat att det bara är 350 meter till nöjespulsen och shopping i Borgholm, 10 minuter på cykel till Köpingbuktens kritvita strand, 15 minuters promenad till Borgholms Slott och 30 minuter med bil till sommarstaden Kalmar.

Vilka fem saker bara måste man göra i samband med ett besök på Kapelludden och Öland?
– Oj! Det finns massor och det är svårt att rangordna, men exempelvis måste Borgholm i juli upplevas – och krydda gärna med en guidad stadsvandring! Har man möjlighet att besöka Victoriadagen den 14 juli får man absolut inte missa det. Ytterligare en unik upplevelse är valfri konsert på Borgholms Slott, Sveriges artistelit slåss om att få uppträda i slottets mycket speciella miljö. Jag vill även slå ett slag för vår nya cykelled. Ta gärna en tur utmed kustlinjen och upptäck badvikar och skiftande natur. Avsluta gärna dagen med solnedgången i Äleklinta, gärna på en picknickfilt!

Som VD för flera campinganläggningar på Öland, hur ser du på samverkan kontra konkurrens inom Kalmarsundsregionens besöksnäring?
– Självklart är det naturligt och viktigt att marknadskrafterna får råda och vi ska givetvis konkurrera inom vår marknad, men för en sund utveckling och för att skapa ett bra underlag att konkurrera om måste vi samverka för att förstärka vår marknad. Då handlar det snarare om att samverka för att vara konkurrenskraftiga gentemot andra regioner. Med andra ord går samverkan före konkurrens.

Vad är den största utmaningen med att driva camping?
– Rekrytering av bra personal. Just nu är campingnäringen inne en expansionsfas samtidigt som branschen generellt måste höja kvaliteten på framförallt gästservice. Vi behöver ta rygg på näringar som idag är duktiga på det såsom hotellbranschen och fjällvärlden. Bra personal är avgörande och en stor utmaning är att attrahera säsongspersonal. Nyckeln är samarbete med vinterdestinationer och att kunna erbjuda exempelvis boende i närheten av arbetsplatsen.

Vilket är ditt bästa tips till företag som funderar på att etablera sig på Öland?
– Testa och kör! Lyssna inte på alla ”experter” som bara ser hinder! Se till att vara öppen för samverkan med andra företagare i regionen och använd gärna Öland som varumärke.